Basketbal

Basketbal

Basketbal

Basketbal (ook wel geschreven als basketball)  is een sport die gespeeld wordt door twee ploegen van vijf spelers. Bij de jeugdteams kan zo’n team bestaan uit alleen maar jongens of meisjes of door elkaar. Het doel is om te scoren in de basket (een ring met een netje hieronder) van de tegenstander en te zorgen dat de tegenstander de bal niet krijgt of kan scoren. Als je scoort levert dat twee punten op, als je scoort vanaf een punt buiten de driepuntenlijn krijg je drie punten en als je scoort vanuit een vrije worp wordt er één punt geteld. Je mag elkaar niet aanraken, maar wel hinderen.

Snelle sport

Basketbal is een snelle en intensieve sport. De bal wisselt snel van speelhelft en er wordt veel gescoord, minstens zo’n vijftig keer in een wedstrijd. Na een score wordt er direct doorgespeeld. Een basketbalwedstrijd is daarom ook voor supporters en andere bezoekers leuk om naar te kijken.

Wedstrijden

Een basketbalwedstrijd is opgedeeld in vier delen van elk tien minuten werkelijke speeltijd. Tussen het eerste en tweede en tussen het derde en vierde kwart is er twee minuten rust, en tussen het tweede en derde kwart is er vijftien minuten rust en wisselen de teams van speelhelft. Bij gelijkspel wordt de wedstrijd steeds met vijf minuten speeltijd verlengd.

De jeugdteams tot en met U12 spelen acht keer vier minuten, de spelers wisselen volgens het slangensysteem waardoor iedereen precies even veel tijd speelt.

Bij een score wordt (behalve in de laatste twee minuten van het vierde kwart) direct doorgespeeld en loopt de klok door. Het spel wordt regelmatig stilgelegd, door een overtreding of persoonlijke fout van een speler of door een aangevraagde time-out van een van de twee teams. De klok wordt dan stilgezet. Een wedstrijd duurt daardoor meestal vijf kwartier tot anderhalf uur.

Tijdens een wedstrijd mag de coach onbeperkt spelers wisselen, op de momenten dat het spel stil ligt.

Lees meer